Trafikverkets regler ang sopning

Moje_VS1400

Member
Kan någon ordna en länk till gällande regler eller citat från dessa som beskriver när en snabellagning ska vara sopad?
Det finns många trådar om detta, har försökt hitta info'n men inte fått träff.
Har en minnesbild av att det någon gång, någonstans, angivits 48 timmar men kan inte hitta det nu.
Trafikverket verkar också ha gömt ev. info bra, då jag går bet med google.

// Mauritz
 

Maria Nordqvist

Super Moderator
Tidsrymden beror dels på vilket kontrakt Trafikverket har med entreprenören, dels vilken typ av lagning det handlar om, dels trafik per dygn.
När det gäller grus som hamnar på vägen på grund av snabellagningsarbeten utförda av entreprenören gäller generellt att gruset ska vara borta inom 12 timmar på vägar i vägklass 1-3 och 24 timmar för övriga vägar.

Det som avviker från detta är pågrus efter försegling (längre sprickor), där kravet är att sopning ska ske efter 6 timmar på vägklass 1-3 och efter 48 timmar på övriga vägar. Kravet är samtidigt att varningsskyltning för stenskott och slirig vägbana ska ske fram till dess att vägbanan är fri från löst material.

Bilder och exempel på dessa hittar du här: https://www.svmc.se/smc/SMCs-arbete...illbud-i-samband-med-vagarbeten-till-databas/
 

Moje_VS1400

Member
Tack för info.
Jag hittade till slut "Standardbeskrivning för Basunderhåll Väg (SBV) på trafikverket. Där anger de i punkt 82.5 att löst material ska vara borta senast 12 timmar efter lagningen på klass 1-3 vägar, precis som Maria skriver.
https://www.trafikverket.se/contentassets/dd3893424b90468e91c42359becb610d/sbv_2018_rev_171003.pdf
(Länken finns också på sidan F800ST anger, såg jag nu …)
Däremot anger de 24 timmar för övriga vägar men det kan ju vara ett skrivfel, då de anger 48 timmar i länken F800ST anger.
I vilket fall anmäler jag det via trafikverkets webapp, men tror väl inte de bryr sig.
https://webapp.trafikverket.se/e-tjanster/kundtjanst/?ref=road
Det var likadant förra året då de snabellagade en annan del av samma sträcka - gruset låg kvar till det var bortkört av bilarna.
Redigering:
Hittade nu en äldre, lokal, version från driftområde Karlstad (iofs långt från aktuell väg, som ligger vid norra smålandskusten), där anges 2 dygn. (Hittade den bara på denna länk:
https://docplayer.se/70250691-Standardbeskrivning-for-grundpaket-drift-sbd-do-karlstad.html )
 
Last edited:

Maria Nordqvist

Super Moderator
Tidigare var det 48 timmar som gällde. SMC påtalade den stora olycksrisken med detta långa tidsspann. Då genomförde Trafikverket i samarbete med Svevia ett projekt - Minimera överskottsten - för att se hur snabbt man kan sopa efter snabellagningen. Även SMC var med på ett hörn i projektet. Redan efter 2 timmar visade det sig! Det resulterade i att kraven på sopning efter snabellagning och försegling skärpts i kontrakten. MEN, tänk på att kontrakten upprättas vart femte år. Det kan alltså finnas väldiga variationer i kraven runt om i landet.
Läs rapporten här: https://svmc.se/upload/SMC centralt/Dokument/rapporter/MinimeraSten-Rapport korr.pdf
 
Top