Gratis kraftfulla foto och videoredigeringsprogram

Skribenten

New member
Tips för er som vill redigera era bilder och videos med lite vassare (och gratis) program än de som följer med Mac OS eller Windows.

Jag har hjälpt en ny (och ung) kollega med att installera datorerna. Ett helt nytt företag har inte råd med Adobes prissättning för det som är industristandard, Adobes Creative Cloud-svit, så vi har letat efter gratisalternativ. Och fann att det finns några mycket bra programvaror som täcker området av de mest använda av CC; s motsvarigheter.

Det fria alternativet till Photoshop, Gimp, har utvecklats till en mycket stark konkurrent (med version 2.8.16) http://www.gimp.org/

I stället för Premiere Pro för videoredigering finns DaVinci Resolve, https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve
Med sina nya redigeringsfunktioner kan Resolve ersätta Premiere för de flesta jobb, särskilt eftersom det kombinerar flera CC mjukvaror (har flera After Effect-funktioner) i ett och har utmärkta möjligheter för färgkorrigering (Grading)! Dessutom stöd för att sammanfoga scener när flera olika kameror använts för samma tagning.
Så bra att jag har gått över till att använda det själv!

Vi fick också bra hjälp att hitta andra motsvarigheter här;
http://lifehacker.com/5976725/build-your-own-adobe-creative-suite-with-free-and-cheap-software
 

MammaMu

New member
Tack för tipset! För bildredigering, Gimp är ganska kompetent och gratis.
Det finns ju gratis program för hantering av RAW-filer åxå, men det kanske inte är aktuellt? RAWTherapee är ett och så finns Darktable.
Använder själv en XPPen Deco Mini7 drawing pad vid redigering i Gimp. Kan inte annat än att rekommendera den, är du seriös i ditt skapande så lär du inte bli besviken.
 
Top