Skrota SMC-boken

swischmc

New member
Jag skulle vilja veta hur många som faktistk läser boken? Själv skummar jag den när jag får den, men har hittills aldrig haft den med på en resa. Bra eller dåligt, inte vet jag, men jag har inte saknat den när jag varit ute på resor.

Något OT: En av fördelarna (och där håller jag verkligen med Marie) med hojåkning är just att man inte behöver vara uppkopplad och åtkomlig hela tiden. Jag kör för att få vara för mig själv ett tag, hinna njuta av miljöer och se mig omkring. Följde med på en resa till Iberiska halvön i höstas och då hade vi radiokontakt mellan alla hojar. Vilket tjatter. Speciellt reseledaren pratade oavbrutet. När hans batteri tog slut njöt jag i fulla drag! :p
 

Herr Fuggle

New member
Det är svårt att vara ödmjuk när man vet att man är bäst...

En del gillar Medeltiden, (Lajvare), andra måste vara supermodärna för att hänga med, och så några där emellan... Varför måste det vara svart eller vitt?

En kompromiss vore väl att kunna uppdatera den på nätet och skriva ut den varje vinter som tidigare. Och finns det möjlighet att välja bort pappersboken utan att det kostar för mycket arbete/pengar så kan de som vill välja bort den.
 

Swedie

Administrator
Personal
Jag håller med oxå att en bok är pase i dagens samhälle.

En Wiki kan vi skapa för SMC. Denna Wiki gör vi då läsbar mobilt och såklart sökbar.

Det är dock rätt mycket nu på SMC, som kan minska lite om ett tag. Kan börja kika på det då.

En Wiki skulle vara modererad och kontrollerad av SMC att innehållet är korrekt. Så en medlem som skriver in sina uppgifter eller tipsar, måste först bli granskad så all information är korrekt osv.

En bra idé!
 
Jag skulle vilja veta hur många som faktistk läser boken? Själv skummar jag den när jag får den, men har hittills aldrig haft den med på en resa. Bra eller dåligt, inte vet jag, men jag har inte saknat den när jag varit ute på resor.
Njae, kanske inte på resor men som planeringsstöd och som uppslag för utflykter tycker jag att den fyller en funktion. Och som toaläsning. :D
Fast även jag instämmer i tankarna om att hålla informationen i t.ex wiki-form för att underlätta att hålla den aktuell och uppdaterad. Den som vill kan få boken tryckt, det borde kunna innebära en besparing som skulle kunna åtminstone delfinansiera starten av wiki:n.

Jag tror iofs inte att on-demand tryck av en wiki kan komma i närheten av samma pris som en traditionell tryckning, men om online wikin kan användas som källa för den offsettryckta bokupplagan och den senare kan minskas till kanske halva antalet exemplar så vore ju mycket vunnet.

Att använda en GPS med internetåtkomst för att länka online information är förstås en rätt kul tanke och inte så långt bort från verkligheten, men jag tror inte det är något som man kan använda som generell plattform. En GPS för hojbruk är fortfarande rätt dyr.
 

zettan

New member
Tänk på miljön!

Det är dax för er äldre att "lära er" använda dator/mobil. Att skicka ut x-antal SMC-böcker varav 90% åker direkt i soptunnan är inte bra för miljön.

Bort med pappersupplagan och lägg upp SMC-boken i digitalform!
 

StefanB

New member
Realtidsuppdateringar..

Jag gillar tanken med färsk info oavsett vad det handlar om. I detta fall kanske man skulle kunna öka infot om fika ställen med kort och filmer uppdaterade i realtid. Risken är väl kanske att det blir för mycket info. Kanske behöver man ha en moderator/administratör i allafall för att det inte skall bli "överfyllt". Men jag anser i alla fall att dagens mobil är ett dåligt media att presentera info genom.
 

urmakarn

New member
Jag håller med att mobil är ett dåligt media för att presentera info genom.
jag tycker att boken är bra i stort. hemma hos mig ligger den på köksbordet hela året tills de kommer en ny, förutom när jag är ute på resa för då ligger den alltid under sadeln:)det finns inget bättre en att ligga i ett tält och kolla och planera åt vilket håll man ska åka nästa dag, vad det finns för träffar eller korteger man kan besöka när man ändå är i närheten. och att veta vart närheten är vet man ju inte innan
det är löften om vart solen är som bestämmer åt vilket håll semestern går:)
 

Lotek

#82 Superbike
Det är dax för er äldre att "lära er" använda dator/mobil. Att skicka ut x-antal SMC-böcker varav 90% åker direkt i soptunnan är inte bra för miljön.

Bort med pappersupplagan och lägg upp SMC-boken i digitalform!

Vore det inte bättre med valfrihet? ett kryss i en ruta, jag får min pappersupplaga, eller inget kryss och jag slipper den.

Att f.ö. prata elektronik och miljö i samma stycke är kanske inte helt lämpligt.
För att inte tala om var, hur och under vilka förhållanden vissa metaller utvinns som används i bl. a. mobiler. Återvinningen av dessa fungerar dessutom sådär än så länge. Skall vi inte skippa mobilen för miljöns skull då kanske?
Man skall inte kasta spjut i radhus..

Men en wiki är väl inte fel...
 
Last edited:

powerglide

New member
Får man välja bort den tryckta boken detta år?

Även om den inte finns som en Wikipedia ännu går det väl att distribuera den som PDF istället så länge?
 

Marie

Banned
Får man välja bort den tryckta boken detta år?

Även om den inte finns som en Wikipedia ännu går det väl att distribuera den som PDF istället så länge?


Varför det?

SMC-boken är utmärkt att ha med sig i tankväskan. Det är ju nästan den enda behållningen man har av sitt SMC-medlemskap.

Jag har då inte minsta möjlighet till uppkoppling när jag är ute på hojen. Min mobil är från förra århundradet, men eftersom den fungerar utmärkt - och det lär den göra länge än, eftersom det är en riktig Ericsson (utan Sony-) så tänker jag då inte investera i en nyare. dessutom läser inte jag någonting längre än några tiotal rader på en dator.

Böcker och tidningar skall vara i pappersform.
 
Last edited:

Niklas Johansson

New member
Som sagts tidigare, det är miljö- och energividrigt att trycka böcker som sedan distribueras för att, i många fall, kastas i soporna. Jag tycker att det varit bättre att använda pengarna till något annat.

SMC-boken är utmärkt att ha med sig i tankväskan.
Tycker du, ja. Skall alla göra så bara för att du valt att göra så? Jag hade hellre sett att det är enkelt att hitta aktuell information på en wiki. Det ena utesluter inte det andra.

Det är ju nästan den enda behållningen man har av sitt SMC-medlemskap.
Jösses, vilket dumt uttalande!

Jag har då inte minsta möjlighet till uppkoppling när jag är ute på hojen.
Böcker och tidningar skall vara i pappersform.
Som sagts tidigare, det står alla fritt att skriva ut boken, eller de delar man är intresserad av. Alternativt kanske man kan välja om man skall få boken hemskickad i tryckt format eller ej.

Jag tycker att en wiki-lösning är en mycket bra idé. Alltför ofta hör man att SMC ses som "gubbigt", ofta av icke-medlemmar och yngre hojåkare, vilket i mitt tycke nästan alltid är oförtjänt. En SMC-wiki skulle kunna verka positivt för SMC:s image och förutom de uppenbarliga besparingarna, både vad gäller pengar och miljö, så skulle det kunna bidra till större engagemang från medlemmar över hela landet. Medlemmar skulle enkelt kunna lägga in information, tips och erfarenheter, vilket sedan granskas och godkänns av SMC innan publicering. Dessutom skulle det väl gynna alla att informationen alltid kan hållas uppdaterad och aktuell?
 
Last edited:

Mr_E

New member
Varför inte bara ha båda????

vi som faktiskt skulle kunna tänka sig ha wiki, vilket jag är mycket för, har det och de som vill ha boken med mindre up to date information kan ju ha det =P
 

Marie

Banned
Miljöbesparing?????

Det var så dumt så jag skrattar.
Vi i sverige har stora nationella inkomster på papper, och jag säljer mycket gärna min massaved till bästa pris, ser mycket gärna en skyhög efterfrågan.
 

powerglide

New member
Varför ska SMC sponsra den svenska massaindustrin?

Det finns mycket annat vi kan lägga de pengarna på.
 

Jåke

New member
Någon/några har skrivit det tidigare: Möjligheten finns att lägga in alternativet i medlemsregistret. Vill ha/vill inte ha.

Problemet med det är att man då inte enkelt kan samdistribuera med tidningen, så i slutänden blir det en fråga om en lite större omorganisation eller nytänk då det innebär kostnader.

Att sluta skicka ut den är nog inte ett alternativ just nu, anledningen hittar man enkelt om man tittar på medelåldern bland hojåkare. Vilket alltså betyder att alla får den, åtminstone så länge ingen utomstående kommer med fungerande, billiga (gratis) alternativ eller styrelse/kansli är beredda att hitta lösningar.

Tror jag...
 
Last edited:

Chopperbyggarn

New member
Har nog aldrig själv använt SMC-boken men jag tror att det finns många som uppskattar den och en bok är en bok och det kan nog vara ganska skönt att ta paus från datorer och internet ibland för en del av oss.;)

Anders.J
 

Petra

Super Moderator
I år kommer alla att få boken i pappersformat, men vi diskuterar hur vi ska göra kommande år... om man ska kunna välja bort boken. Det är inte alldeles säkert att det blir billigare att skicka pappersvariant till några än till alla, med tanke på att vi måste sortera ut de som vill och inte vill ha... men vi ska kolla på det. (förhoppningsvis har jag fel när jag tror att det blir dyrare att sortera ut och avstå från att skicka... åtminstone om det bara är ett fåtal som inte vill ha boken)

Vi som nu diskuterar här på forumet är nog inte representativa för hela medlemskåren. Enligt den medlemsundersökning som Demoskop gjorde åt oss http://www.svmc.se/templates/Page.aspx?id=782 (den ca 10:e uppifrån. Går ej att bifoga pdf här) är boken en mycket uppskattad medlemsförmån. Jag blev själv förvånad över hur högt den hamnade på topplistan...

Ambitionen är dock att göra som många här säger, att digitalisera den rejält. Många har smartphones och för dem är det sannolikt bäst att ha boken med träffar, rabattställen och liknande i "app-form”. MEN… boken bör finnas kvar även i tryckt format för dem som vill ha den så. Marie och många andra som kanske inte är förtjusta i sådana saker ska självklart inte tvingas köpa en ny telefon bara för att kunna ta del av information.

Fortsätt gärna diskussionen. Vi läser och tar till oss åsikter, tips och råd!
 

Mathias

Active member
Inte bara det att man måste skaffa en ny telefon utan abbonemanget man har kanske inte alltid innehåller "fri surf". Då kostar det extra för det också.
Bara en tanke
 
Top