Lära sig hantera hojen i låg fart

Lenchris

New member
Jag har gått smc:s kurser på storbana och det är nyttigt och roligt. Men jag vill kunna hantera hojen också i låg fart, ungefär som Moto Gymkhana, fast utan tävlingsmomentet. Visst måste det finnas instruktörer som kan sådant också? Vore det inte kul med en sådan kurs?
 

roffe_s

Active member
Hej Lennart,

Under SMCs mer traditionella grundkurser eller avrostningar finns inslag där vi manövrerar hojarna i konbana eller slalombanor - är det kanske något sådant Du söker? Någon renodlad manöverbana typ det Du efterfrågar (Gymkhana) har vi inte idag om än jag vet att det varit på tapeten och diskuterats. En viktig del är att ha försäkringsbolagen med sig och en ren körning av det slaget kanske inte riktigt svarar upp mot behoven ute i trafiken?

Men det är en god idé som förtjänar att redas ut?
 

Lenchris

New member
Tack för svar.
Jag brukar alltid gå en avrostning på våren, och tycker att det är bra med det moment som handlar om hantering i långsam hastighet. Det jag söker efter är dock ännu mer sådant, t.ex. att göra en U-sväng i låg hastighet. träna på att ha vikten på insidan, bromsa med fotbromsen och flytta över vikten till utsidan. Under ledning av någon som kan. Gärna att få börja att pröva på en hoj som har ordentliga skydd, t.ex. från någon trafikskola. Hoppas det kommer!
 

Sugartop

New member
Jag håller med Lennart och tycker at SMC absolut ska titta på detta.
Jag är en halvgammal gubbe med en halvgammal hoj ;-) som redan är med på avrostning, knix och även storbanakurser och som ser ett värde av en sådan kurs (Moto Gymkhana), även i trafiken då det handlar om att hantera fordonet på ett bra sätt på små ytor som man ofta gör i stadstrafik.

För min del är det inte interessant med tävlingar, men teknik och utveckling (och självklart gemenskapen på en kurs arrangerad av SMC :) )

Ett förslag kan vara att man på knix har steg 1,2,3 samt Moto Gymkhana, eller kanske egna seperata kurser?

När det gäller försäkring så vet jag inte hur man kan fixa det, men man kanske kan göra undantag från karrosskador och liknande...?
Ingen aning...

Här är en video till hur dom gör i Japan:

https://m.youtube.com/watch?v=-Q4dao7HuoE

Här är en lite lägre nivå, men ser kul ut ändå
https://m.youtube.com/watch?v=UP-Uob1mYOI

Lite om vad Moto Gymkhana är. Så skriver wikipedia (om sporten generellt) : https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gymkhana_(motorcycle)


Som nämnt ovan, bra om SMC kan uträda då det kanske finns intresse?

Thx
 
Top