Gilla Gilla:  0
Resultat 1 till 18 av 18
  1. #1
    Skrivit ett fåtal inlägg
    Reg.datum
    Sep 2015
    Inlägg
    8
    Post Thanks / Like

    Question Blinkersproblem

    Någon som kan ge vägledning..
    Fick plötsligt problem med mina blinkers.

    Blinkers har fungerat perfekt. Nu lyser vänster konstant fram, och inte alls bak. Höger fungerar som den ska både fram och bak.
    LED-lampor där fram, original där bak.

    Känns som om motståndet har försvunnit, men inget fel på glödlampor, har kollat alla.

    Reläet låter vid högerblink, ej vid vänsterblink.

    Har kontrollerat så mycket kablage som jag kommit åt, men hittar inga fel.

    Någon som har tips om var problemet kan ligga?
    Tacksam för input..

    Mvh
    Per

  2. #2
    Skriver mycket!
    Reg.datum
    Sep 2007
    Ort
    I Hjärtat av Norrbotten
    Inlägg
    202
    Post Thanks / Like

    Standard

    Vad för hoj är det ? , kan vara bra veta om man ska ge tips på felsökning.

  3. #3
    Skriver mycket!
    Reg.datum
    Dec 2007
    Ort
    Tåby, Vikbolandet
    Inlägg
    146
    Post Thanks / Like

    Standard

    Klassiskt jordfel eller dålig kontakt vid själva glödlampan.

  4. #4
    Skrivit ett fåtal inlägg
    Reg.datum
    Sep 2015
    Inlägg
    8
    Post Thanks / Like

    Standard

    Det är en yamaha xj400 -83.

    En jordkabel under tanken såg sliten ut, kanske beror det på den..
    Senast redigerat av perwilinder den 2015-09-09 klockan 06:26.

  5. #5
    Skriver mycket! daliss avatar
    Reg.datum
    Mar 2008
    Ort
    Inseros, Lindome, Mölndal
    Ålder
    59
    Inlägg
    740
    Post Thanks / Like

    Standard

    Tag fram din multimeter och börja mät på många ställen, så kan du troligtvis snart ringa in felet.

  6. #6
    Skrivit ett fåtal inlägg
    Reg.datum
    Sep 2015
    Inlägg
    8
    Post Thanks / Like

    Standard

    Citat Ursprungligen postat av dalis Visa inlägg
    Tag fram din multimeter och börja mät på många ställen, så kan du troligtvis snart ringa in felet.
    GAAAH! Får inte till denna felsökning, blir galen.
    Osäker på vad jag letar efter egentligen (med multimeter dvs). Och och om jag ens har rätt handhavande.

    Tips, råd, instruktioner, eller glada tillrop uppskattas!

  7. #7
    Kör Mycket! Skyes avatar
    Reg.datum
    Mar 2009
    Ort
    Stenkullen
    Ålder
    50
    Inlägg
    553
    Post Thanks / Like
    Blogginlägg
    8

    Standard

    Bara undrar om du har LED Blink relä eller andra LED motstånd på framblinkers som kan gett upp på ena lampan? Biltema sålde såna här relän förut men slutade helt plötsligt. Eftersom LED drar så mycket mindre motstånd måste de ha belastning för att tända. Därför sätter man motstånd på LED lamporna eller byter ut blinkreläet

    http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bi...rs-2000021125/
    Skye Clontarf

  8. #8
    Skrivit ett fåtal inlägg
    Reg.datum
    Sep 2015
    Inlägg
    8
    Post Thanks / Like

    Standard

    Citat Ursprungligen postat av Skye Visa inlägg
    Bara undrar om du har LED Blink relä eller andra LED motstånd på framblinkers som kan gett upp på ena lampan? Biltema sålde såna här relän förut men slutade helt plötsligt. Eftersom LED drar så mycket mindre motstånd måste de ha belastning för att tända. Därför sätter man motstånd på LED lamporna eller byter ut blinkreläet

    http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bi...rs-2000021125/

    Nej, inga blink-relä eller motstånd. Provade att koppla in den gamla blinkersen (som är glödlampa) men exakt samma problem.

  9. #9
    Kör Mycket! Skyes avatar
    Reg.datum
    Mar 2009
    Ort
    Stenkullen
    Ålder
    50
    Inlägg
    553
    Post Thanks / Like
    Blogginlägg
    8

    Standard

    Har du blinkersindikering på instrumentbrädan? Hur är lampan där?
    Vad händer om du byter plats på kablarna till höger och vänster? Uppstår felet på högersidan då?
    Skye Clontarf

  10. #10
    Skrivit ett fåtal inlägg
    Reg.datum
    Sep 2015
    Inlägg
    8
    Post Thanks / Like

    Standard

    Citat Ursprungligen postat av Skye Visa inlägg
    Har du blinkersindikering på instrumentbrädan? Hur är lampan där?
    Vad händer om du byter plats på kablarna till höger och vänster? Uppstår felet på högersidan då?
    Japp, indikering finns. Tror att problemet är samma där, alltså vänsterblink ger fast sken och höger fungerar som den ska. Ska prova att koppla om lamporna ikväll och se vad som händer..

  11. #11
    Skrivit ett fåtal inlägg
    Reg.datum
    Sep 2015
    Inlägg
    8
    Post Thanks / Like

    Standard

    Citat Ursprungligen postat av Skye Visa inlägg
    Har du blinkersindikering på instrumentbrädan? Hur är lampan där?
    Vad händer om du byter plats på kablarna till höger och vänster? Uppstår felet på högersidan då?
    Provade att byta plats på kablarna, exakt samma problem uppstår. Kan det vara en kabel som har gett sig? Indikeringen på instrumentbrädan uppvisade också samma problem, lyser med fast sken..

  12. #12
    Kör Mycket! Skyes avatar
    Reg.datum
    Mar 2009
    Ort
    Stenkullen
    Ålder
    50
    Inlägg
    553
    Post Thanks / Like
    Blogginlägg
    8

    Standard

    Det verkar som det är dålig ledning till reläet eller att reläet har gett sig
    Skye Clontarf

  13. #13
    Skriver mycket! enhjulings avatar
    Reg.datum
    Oct 2006
    Ort
    Linköping
    Ålder
    64
    Inlägg
    286
    Post Thanks / Like

    Standard

    Reläet är inget fel på, det blinkar ju som det skall åt höger.
    Om lampan är hel i vänster bak så kolla i lamphållaren om det finns ström och jord. Antingen saknas det ena eller det andra och då borde det vara enkelt att fixa genom att följa ledningarna.
    Det borde vara kopplat enligt bilden och felet borde finnas i det som är rött.
    Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	blinkers.jpg 
Visningar:	297 
Storlek:	8,1 KB 
Id:	7567
    Senast redigerat av enhjuling den 2015-09-29 klockan 12:23.

  14. #14
    Kör Mycket! Skyes avatar
    Reg.datum
    Mar 2009
    Ort
    Stenkullen
    Ålder
    50
    Inlägg
    553
    Post Thanks / Like
    Blogginlägg
    8

    Standard

    Ah, missuppfattning.. Då är det antagligen Vänster LED-blinkers inbyggda motstånd som gett sig
    Skye Clontarf

  15. #15
    Skriver mycket! enhjulings avatar
    Reg.datum
    Oct 2006
    Ort
    Linköping
    Ålder
    64
    Inlägg
    286
    Post Thanks / Like

    Standard

    Jag tror det är avbrott nånstans i det jag markerade rött i bilden.
    Motstånd eller inte i samband med att man byter till led beror på vilken typ av relä det sitter.
    En modern hoj har i de flesta fall ett elektroniskt relä där det är en klocka som styr blinkfrekvensen och för att man skall märka om en lampa går sönder så blinkar det fortare om det går för lite ström genom kretsen. Det kan man undvika genom att byta till ett relä utan lampvarning eller genom att koppla in motstånd så att man får rätt totalt motstånd i kretsen.
    En äldre typ av relä har ingen klocka som styr utan det är i stället en bimetallfjäder som rätar på sig och bryter strömmen då den blir varm av den ström som passerar, mycket ström = kort lysintervall och lite ström = lång lysintervall, den släckta intervallen påverkas inte då det tar lika lång tid för fjädern att kallna.
    Går det alldeles för lite ström igenom så slocknar det aldrig.
    Så tror jag det är här.

  16. #16
    Skrivit ett fåtal inlägg
    Reg.datum
    Sep 2015
    Inlägg
    8
    Post Thanks / Like

    Standard

    Citat Ursprungligen postat av enhjuling Visa inlägg
    Reläet är inget fel på, det blinkar ju som det skall åt höger.
    Om lampan är hel i vänster bak så kolla i lamphållaren om det finns ström och jord. Antingen saknas det ena eller det andra och då borde det vara enkelt att fixa genom att följa ledningarna.
    Det borde vara kopplat enligt bilden och felet borde finnas i det som är rött.
    Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	blinkers.jpg 
Visningar:	297 
Storlek:	8,1 KB 
Id:	7567
    Jag tror att du har rätt. Tack för det lilla el-schemat. Misstänker att det är jordfel, kan jag kontrollera detta med multimetern på något sätt??

  17. #17
    Skriver mycket! Bansaies avatar
    Reg.datum
    Mar 2007
    Ort
    Falun
    Ålder
    55
    Inlägg
    517
    Post Thanks / Like

    Standard

    Citat Ursprungligen postat av perwilinder Visa inlägg
    Jag tror att du har rätt. Tack för det lilla el-schemat. Misstänker att det är jordfel, kan jag kontrollera detta med multimetern på något sätt??
    Sätt multimetern på att mäta motstånd, lägsta inställningen (absolut inte kilo Ohm eller Mega Ohm).
    Ta ur lampan och mät sen motståndet mellan jordkontakten i lamphållaren och nån blank skruv/mutter på hojen, helst kanske på motorn. Motståndet ska vara lågt, noll eller väldigt nära noll.

    Visar mätaren flera Ohm eller t.o.m. "oändligt" (out of range) motstånd har du dålig kontakt eller avbrott.
    Bansaie
    ________________________________________________
    Om man inte har ett mål behöver man inte skynda sig.
    För om man inte vet vart man ska, kan man ju heller inte
    veta när man är framme!

  18. #18
    Skrivit ett fåtal inlägg
    Reg.datum
    Sep 2015
    Inlägg
    8
    Post Thanks / Like

    Standard

    Citat Ursprungligen postat av Bansaie Visa inlägg
    Sätt multimetern på att mäta motstånd, lägsta inställningen (absolut inte kilo Ohm eller Mega Ohm).
    Ta ur lampan och mät sen motståndet mellan jordkontakten i lamphållaren och nån blank skruv/mutter på hojen, helst kanske på motorn. Motståndet ska vara lågt, noll eller väldigt nära noll.

    Visar mätaren flera Ohm eller t.o.m. "oändligt" (out of range) motstånd har du dålig kontakt eller avbrott.

    TACK Bansaie för otroligt bra info! detta ska testas så fort tid finns.

Taggar för det här ämnet

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •